Ron Paul: 'Leave Ukraine alone!'

In navolging van Britney Spears moet ook Oekraïne met rust gelaten worden. Dat stelt het libertarische Amerikaanse Kamerlid Ron Paul, die eerder vergeefs probeerde tot president verkozen te worden.

Paul: "De gebruikelijke interventionisten in de VS hebben zich al lang bemoeid met de interne aangelegenheden van Oekraïne. In 2004 hielp Amerikaans overheidsgeld de Oranje Revolutie te financieren." Hij vervolgt: "Diezelfde mensen geven Oekraïne niet op. Ze blijven hun eigen agenda achter de schermen doordrukken."

"Uit een recentelijk gelekt telefoongesprek tussen twee overheidsmedewerkers werd duidelijk dat de VS niet alleen betrokken is bij de Oekraïense onrust, maar dat de VS probeert te bepalen wie er in de volgende Oekraïense regering moet komen."

Paul concludeert dat 'buitenlandse machten een proxy-oorlog lijken te vechten, met Oekraïne als het kind van de rekening.' "Vraag je Amerikanen om hun mening, dan gok ik dat je zult ontdekken dat ze het spuugzat zijn dat de regering van de VS zich bemoeit met elke crisis die opdoemt."

"Ze begrijpen (...) dat onze interventionistische buitenlandpolitiek alleen maar meer vijanden maakt in het buitenland. Ook begrijpen ze dat we blut zijn. We kunnen het ons niet veroorloven om de politieman van de wereld te spelen, zelfs als we dat zouden willen."

"En ik gok dat als we het Oekraïeners vragen, een overgrote meerderheid zou willen dat de VS -en Rusland en de EU- hun soevereiniteit respecteert en zich niet bemoeit met hun zaken." De EU zond direct buitenlandministers naar Oekraïne voor bemiddeling en beide de VS en Rusland proberen het land leningen aan te smeren.

"Is het zo moeilijk om te begrijpen dat mensen een hekel hebben aan buitenlandse overheden die hen de les willen lezen of hen willen omkopen? (...) Als wij in een touwtrekwedstrijd zouden zitten tussen een erg sterk Canada aan de ene kant en een erg sterk Mexico aan de andere kant, zouden wij daar ook aanstoot aan nemen. Dus laten we van Oekraïne afblijven en hen hun eigen problemen laten oplossen!"