Hitler-werken geveild voor 65.000 dollar

Twee door Adolf Hitler gesigneerde exemplaren van het boek Mein Kampf zijn in Los Angeles geveild voor 64.800 dollar (47.200 euro). Elf gegadigden boden op de boeken die werden aangeboden als cassette. Dat heeft het veilinghuis Nate D. Sanders Auctions vrijdag bekendgemaakt.

De boeken hadden een geschatte waarde van ruim 20.000 dollar (14.500 euro). De twee boeken werden eind jaren twintig door de latere Führer opgedragen aan Josef Bauer, een van de eerste leden van de nazipartij. Hitler schonk Bauer de boeken als kerstcadeau.

Nate Sanders, de eigenaar van het veilinghuis, erkende eerder dat de veiling van Hitlers antisemitische werken tot veel kritiek zou leiden. Hij wilde de twee boeken verkopen omdat het gaat om 'een stukje geschiedenis'.

Het veilinghuis verkocht donderdag ook een leren jack dat ooit van Hitlers architect en minister van bewapening Albert Speer zou zijn geweest. Het jasje ging voor 1.000 dollar (730 euro) onder de hamer. Volgens het veilinghuis droeg Speer het jasje mogelijk tijdens zijn laatste ontmoeting met Hitler in april 1945.