'Wiet wordt legaal in Jamaica en Bahama's'

De regeringen van Jamaica en de Bahama's overwegen om marihuana uit het strafrecht te halen. De Caribische landen willen medicinaal gebruik van cannabis gaan toestaan. Ze kijken daarbij onder meer naar de ontwikkelingen in de Verenigde Staten.

Jamaica is van plan om hiertoe al tegen het einde van dit jaar wetgeving aan te nemen, 'om niet achterop te raken in internationale ontwikkelingen'. De Bahama's hadden eerder aan te geven om de wet tegen marihuanagebruik streng te blijven handhaven, maar zegt nu aan regionaal overleg deel te zullen nemen waar decriminalisatie wordt besproken. Volgens de regering speelt de veranderende visie bij de Amerikanen hierbij een rol, schrijft de Atlanta Black Star.

"We hebben kennis genomen van inzichten omtrent een marktgerichte aanpak van drugsgerelateerde problemen die verschillende landen nu voorstaan", aldus Fred Mitchell, minister van Buitenlandse Zaken van de Bahama's. "We kennen de ontwikkelingen in de VS en hebben met hun functionarissen over mogelijke wetswijzigingen gesproken."

De Jamaicanen zijn al iets verder. Ze hebben plannen klaarliggen voor een zogeheten Cannabis Commercial and Medicinal Research Taskforce. Ook de oprichting van een 'Ganja Growers Association' staat op de agenda, die lokale verbouwers moet gaan assisteren. Wellicht kan de opvolger van onze minister Opstelten daar straks eens op werkbezoek.