Gouden Spelen van Sochi inspiratiebron voor Paumen

Maartje Paumen vertoeft met de Oranjevrouwen sinds vorige week weer op trainingscentrum Papendal. De aanvoerder van het Nederlands elftal is blij om weer op het Gelderse sportpark te zijn, haalde inspiratie uit de Olympische Winterspelen en raakte ondertussen haar teammanager kwijt.

In aanloop naar de Olympische Spelen van Londen en tijdens de eerste seizoenshelft bivakkeerden Paumen en co ook op het bekende oefencomplex. Home sweet home, dus? "Ha, eigenlijk wel. Ik kom daar heel graag. Op Papendal is alles perfect geregeld. Het eten staat voor je klaar, de afstanden op het terrein zijn kort en je kan veel tijd samen doorbrengen. Vooral dat laatste is natuurlijk fijn, nu de programma’s van de clubs ook nog lopen. Dan is het heel goed om met elkaar als Nederlands team te overleggen en op het veld te staan."

Dat de Oranjevrouwen van meerdere markten thuis zijn, bleek afgelopen week maar weer eens op Twitter. Daar verscheen een foto waarop een aantal speelsters in een bobslee was geklommen. Paumen zat, hoe kan het ook anders als aanvoerder, aan het stuur. "Op Papendal is een startbaan nagemaakt", legt zij uit. "We hebben geprobeerd om zo’n start na te doen. Lidewij en Charlotte (Welten en Vega, red.) waren daar behoorlijk goed in. Ik kwam daarna volgens mij, samen met Malou (Pheninckx, red.). Natuurlijk leuk om dat even met een groepje te proberen."

Bobsleeën is niet de enige olympische winterdiscipline die Paumens aandacht trekt. De afgelopen weken keek ze vol bewondering naar de succesvolle schaatsers in Sochi. "Ja, die successen inspireren mij", zegt Paumen. "Supermooi wat ze daar hebben neergezet, daar heb ik heel veel respect voor. Die gouden medaille van Stefan Groothuis bijvoorbeeld en het Nederlandse podium op de 500 meter…heel bijzonder. Ik vind het ook erg knap, dat bepaalde schaatsers, zoals Ireen Wüst, goud pakken op het moment dat het verwacht werd. We weten met het Nederlands elftal hoe moeilijk het kan zijn om als torenhoge favoriet toch te winnen."

Terwijl in Sochi eremetaal werd verzameld, kwam er een verrassend bericht uit het Oranjekamp. Bondscoach Max Caldas nam per direct afscheid van manager Margriet Zegers. "Dat is nooit leuk en de timing is niet optimaal", reageert Paumen. "Vooraf hoop je natuurlijk dat je samen naar het WK gaat. Het is Max zijn beslissing en hij heeft dit duidelijk toegelicht. Margriet is een leuk mens en een prima manager. Ik mag haar graag. Als groep hebben we hier bij stilgestaan, er ruimte voor genomen. Nu moet de blik weer vooruit."