Rechtszaak rondom PSH levert theaterprijs op

Een rechtszaak van een vriend van de overleden acteur Philip Seymour Hoffman tegen het Amerikaanse blad National Enquirer heeft een theaterprijs voortgebracht. De zogeheten Relentless Award wordt betaald door het blad en is het resultaat van een schikking met klager David Bar Katz, schrijft The New York Times. In het gewraakte artikel stond dat de acteur een relatie had met Katz.

De prijs wordt uitgereikt om Hoffman te eren. Schrijvers van nog niet geproduceerde toneelstukken maken kans op de Amerikaanse toneelprijs en winnen 45 duizend dollar. Katz ontmoette Hoffman vijftien jaar geleden door gezamenlijke vrienden. "We hebben het vaak gehad over het tragische lot van veel toneelschrijvers die niet rond kunnen komen."

Katz, zelf ook een toneelschrijver, was verbaasd over het artikel over zijn pas overleden vriend. Het artikel was opgesteld als interview met Katz, waarin hij bekende een affaire te hebben met de beroemde acteur. Hij zegt echter nooit met het blad te hebben gesproken.

"Alles was al razendsnel op een maximaal niveau van surrealisme beland", zegt Katz in de krant. "Nadat ik mijn kinderen naar school had gebracht, keek ik op mijn telefoon en had ik een miljoen oproepen gemist", gaat hij verder. Katz werd op straat achtervolgd door paparazzi. Hij besloot het blad aan te klagen.

Hoffman werd eerder deze maand dood gevonden in zijn appartement in New York met een naald in zijn arm. De acteur kampte al jaren met een drugsverslaving. De Oscarwinnaar werd 46 jaar oud.

NPO eert Philip Seymour Hoffman met filmweekend (Foto: Novum)