Bolt kan vierde Laureus Award in de wacht slepen

Usain Bolt kan eind volgende maand voor de vierde keer een Laureus Award winnen. De Jamaicaanse sprinter zit bij de genomineerden voor internationaal sportman van het jaar 2013, zo maakte de organisatie woensdag bekend. Hij krijgt concurrentie van Rafael Nadal, Sebastian Vettel, Mo Farah, LeBron James en Cristiano Ronaldo.

Bolt sleepte in 2009, 2010 en vorig jaar al de prijs in de wacht. De awards staan bekend als de 'Oscars van de sport'. Dit jaar worden ze op 26 maart in Kuala Lumpur, Maleisië uitgereikt.

De prijzen worden uitgereikt in tien categorieën. Voor zeven awards zijn woensdag zes genomineerden bekendgemaakt. Bolt, die drie WK-titels veroverde in 2013, komt als hij wint op gelijke hoogte met Roger Federer. De Zwitserse tennisser nam tussen 2005 en 2008 de prijs vier keer mee naar huis.

Van de andere genomineerden pakte alleen Nadal eerder de prijs. De Spaanse tennisser won afgelopen jaar Roland Garros en de US Open en maakt kans op een herhaling van 2011, toen hij de award mocht meenemen. Duitser Vettel werd voor de vierde keer op rij wereldkampioen in de Formule 1 en werd in al die jaren genomineerd, maar won de prijs nooit.

De Britse langeafstandsloper Farah pakte twee wereldtitels. James uit de Verenigde Staten won met zijn basketbalteam Miami Heat de NBA en werd verkozen tot meest waardevolle speler van het seizoen. Ronaldo uit Portugal kende een fenomenaal seizoen en ontving eerder al de Ballon d'Or voor voetballer van het jaar.

Bij de vrouwen kan Serena Williams na 2003 en 2010 voor de derde keer de prijs winnen. In 2013 zegevierde ze bij de US open en Roland Garros. Naast de Amerikaanse tennisster is ook landgenote Missy Franklin genomineerd. De zwemster won acht gouden medailles bij het WK zwemmen in Barcelona.

De Duitse keepster en aanvoerster van het nationaal team Nadine Angerer won met haar land voor de zesde keer op rij het EK. De Jamaicaanse sprintster Shelly-Ann Fraser-Pryce pakte drie wereldtitels. Polsstokhoogspringster Yelena Isinbayeva uit Rusland werd wereldkampioen in eigen land. De Sloveense alpineskiester Tina Maze pakte vier wereldbekers en de wereldtitel in de combinatie.

In Kuala Lumpur wordt ook een prijs voor het beste team van 2013 uitgereikt. Daarvoor zijn voetbalclub Bayern München, het nationaal rugbyteam van Nieuw-Zeeland, het Braziliaans voetbalelftal, de Amerikaanse tennissers Bob en Mike Bryan, de basketballers van Miami Heat en het Red Bull Formule 1-team genomineerd.

Daarnaast zijn er ook zes genomineerden voor 'gehandicapte sporter van het jaar.' Zwemsters en meervoudig wereldkampioenen Sarah Louise Rung uit Noorwegen, Sophie Pascoe uit Nieuw-Zeeland en de Oekraïnse Olga Sviderska zullen het opnemen tegen de Zwitserse wheeler Marcel Hug en de Amerikaanse Tatyana McFadden en Marie Bochet uit Frankrijk. De laatste twee genoemden zullen over ruim een week deelnemen aan de Paralympische Spelen in Sochi.