Noorden rolt voor veertig miljoen aan hennep op

In de provincies Groningen, Drenthe en Friesland is vorig jaar een hoeveelheid hennep met een straatwaarde van bijna veertig miljoen euro opgerold. Dat komt overeen met zo'n 9,6 miljoen joints. Het gaat om 675 kwekerijen. Dat meldt de politie woensdag.

Op verdenking van het telen van hennep zijn bovendien vierhonderd personen aangehouden en is voor veertien miljoen euro aan planten en apparatuur in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op geld en waardevolle goederen van de verdachten.

Zo leidde de ontmanteling van een kwekerij in het Drentse De Kiel tot het in beslag nemen van 86 auto's. En in het eveneens Drentse Zwartemeer werd bij een grootschalige verkeerscontrole 191 duizend euro in beslag genomen die in een verborgen ruimte in het dak van een auto werd aangetroffen.

Hennep houdt volgens de politie vaak verband met de georganiseerde misdaad. De oorzaak van geweldszaken, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties ligt vaak in de hennepwereld.

Een voorbeeld daarvan is een incident vorig jaar januari in het Friese Oosterwolde. Daar werd een man om het leven gebracht. Hij speelde volgend de politie niet 'direct een hoofdrol' in de drugscene, maar was wel geïnteresseerd in buitenkwekerijen. In januari van dit jaar werd in Groningen een krantenbezorger beschoten. Uit onderzoek in die zaak is gebleken dat het vermoedelijk gaat om een afrekening vanwege de handel in hennep.

Een ander gevaar dat hennepkwekerijen met zich meebrengen is het risico op brand- en waterschade. Vorig jaar is in Noord-Nederland ten minste elf keer een plantage ontdekt na brand en zeven keer na waterschade. Volgens de politie mag dat weinig lijken, maar zij stelt dat bij veel meer kwekerijen brand was ontstaan als niet was ingegrepen.

Brand ontstaat vooral door gloeiende zekeringen of oververhitte transformatoren bij geknutsel met elektriciteit. Bij in ieder geval 39 procent van de binnenkwekerijen kon worden aangetoond dat de stroom illegaal werd afgetapt.