Oegandese ambassadeur op het matje bij Timmermans

De ambassadeur van Oeganda in Nederland is bij het ministerie van Buitenlandse Zaken op het matje geroepen vanwege de omstreden antihomowet in het land. Dat is gedaan om de Nederlandse teleurstelling over het aannemen van die wet over te brengen, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in een Kamerbrief.

Belangenorganisatie COC Nederland had de minister dinsdag opgeroepen de Oegandese vertegenwoordiger in Nederland te ontbieden. De organisatie had verder gevraagd samen te werken met andere Europese landen bij het protest tegen het Oegandese beleid. Dat gebeurt ook, schrijft Timmermans.

De Europese steun aan het land werd in 2012 opgeschort vanwege een corruptieschandaal, maar omdat het land inmiddels aan voorwaarden die de Europese Unie oplegde voldoet kan de steun ieder moment worden hervat. Timmermans wijst erop dat eerst onder meer de mensenrechtensituatie in het land moet worden getoetst. "Het kabinet zal inzetten op niet hervatten van de begrotingssteun van de EU."

Nederland zoekt volgens de minister ook steun bij andere gelijkgezinde landen. Net als Nederland heeft Denemarken aangegeven hulp aan de Ugandese overheid te stoppen. "Andere landen hebben zich nog niet expliciet uitgesproken." Ook steunt Nederland lokale belangenorganisaties. Die willen de wet zodra die in werking treedt toetsten aan de grondwet. "Nederland stelt hiervoor middelen beschikbaar en zal de rechtsgang volgen en steunen waar mogelijk."

COC Nederland had ook gevraagd om net als bij Rusland ieder contact te benutten om de situatie voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders aan de kaak te stellen. Hier gaat Timmermans niet op in.