Justitie onderzoekt belastende 'opnamen' Erdogan

De hoofdofficier van justitie in Ankara heeft een onderzoek ingesteld naar geluidsopnamen waarop een gesprek tussen premier Recep Tayyip Erdogan en zijn zoon over verduisterde contanten te horen zou zijn. Het is nog onduidelijk of het hoofdstedelijke OM slechts wil toetsen of het echt om Erdogan senior en junior gaat of dat het een gerechtelijk onderzoek in gang wil zetten.

De premier ontkent in alle toonaarden dat de geluidsopnamen echt zijn. De fragmenten zouden zijn vervalst door 'verraders'. Turkse media berichtten dat Erdogan direct na het uitlekken van de berichten contact heeft opgenomen met het hoofd van de Turkse inlichtingendiensten. De premier kondigde aan de personen die de opnames gemaakt en verspreid hebben voor de rechter te dagen.

De gewraakte opnamen verschenen maandag op internet. Twee personen, van wie de stemmen erg lijken op die van Erdogan en zijn zoon, bespreken in een van de fragmenten hoe ze grote sommen contant geld hun huis uit kunnen krijgen. Het gesprek zou hebben plaatsgevonden op 17 december, dezelfde dag dat de zoons van drie ministers werden vastgezet voor corruptie.

De grootste Turkse oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij, zegt de authenticiteit van de opnamen via 'drie of vier verschillende kanalen' te hebben bevestigd. De partij kwam maandag in spoedberaad bijeen en riep Erdogan op om zijn ontslag in te dienen 'of het land per helikopter te ontvluchten'. De nationalistische oppositievoorman Devlet Bahceli noemde de opnamen dinsdag 'verbijsterend' en riep op tot gerechtelijke vervolging van de premier.