AzG: Afghaans zorgstelsel ver onder de maat

Het Afghaanse zorgstelsel verkeert in een deplorabele toestand. Dat schrijft hulporganisatie Artsen zonder Grenzen in een rapport dat dinsdag is verschenen. Misleidende succesverhalen van de Afghaanse regering verhullen de enorme problemen waar de Afghaanse gezondheidszorg mee kampt.

AzG schrijft dat de afgelopen tien jaar wel enige vooruitgang is geboekt, maar dat toegang tot medische zorg zeer beperkt blijft. Mensen lopen grote risico's bij de reis naar het ziekenhuis. Het onderzoek werd gehouden onder achthonderd patiënten en hun families in de vier ziekenhuizen in Helmand, Kabul, Khost en Kunduz.

"Het is schokkend hoe zeer de verhalen van gewone Afghanen verschillen van de rooskleurige berichten die we meestal te horen krijgen", aldus AzG. Een op de vijf ondervraagden heeft een bekende verloren omdat die persoon geen medische hulp kon krijgen. Veertig procent van de mensen die wel erin slaagden het ziekenhuis te bereiken, kregen onderweg te maken met gevechten, landmijnen, controleposten of intimidatie.

Klinieken kampen met tekorten aan medicijnen, medisch personeel en elektriciteit. Hierdoor moeten patiënten vaak langere afstanden afleggen, met alle risico's van dien. De misstanden wijt AzG deels aan het feit dat de landen die betrokken zijn bij de oorlog in Afghanistan beslissen over waar en hoe medische hulp verleend wordt.

De regeringen van deze landen werken volgens AzG vooral aan 'stabilisatie, strategieën om opstand te onderdrukken en het winnen van hoofden en harten'. Hierdoor zouden zij zich niet direct richten op de behoeften van de Afghaanse bevolking.

AzG roept internationale donoren, hulpverleners en de Afghaanse autoriteiten op om de gapende gaten in de gezondheidszorg vullen. Met het rapport hoopt AzG de internationale gemeenschap met de neus op de feiten te drukken.

"Nu het conflict zich verspreidt naar voorheen stabiele regio's en met vooruitzichten dat de oorlog op sommige plaatsen alleen maar erger zal worden, kan de humanitaire situatie in Afghanistan niet worden genegeerd", zei AzG-directeur Christopher Stokes.