Klitsjko wil president Oekraïne worden

De Oekraïense oppositieleider en oud-bokser Vitali Klitsjko wil zich kandidaat stellen bij de presidentsverkiezingen in zijn land. Dat heeft hij dinsdag gezegd tegen persbureau Interfax. De presidentsverkiezingen staan voor 25 mei op de agenda.

"Ik ga me verkiesbaar stellen voor de functie van president van Oekraïne, omdat ik er van overtuigd ben dat de regels van het spel volledig moeten worden veranderd", aldus de voormalig bokskampioen. "Er moet gerechtigheid zijn en ik ben ervan overtuigd dat dat kan."

Klitsjko verklaarde tevens geen rol te willen spelen in de regering van nationale eenheid die het land moet gaan besturen. Het is waarschijnlijk dat hij zijn handen vrij wil hebben voor zijn campagne.

Klitsjko moet het naar alle waarschijnlijkheid opnemen tegen onder anderen oud-premier Joelia Timosjenko, een politiek rivaal van de afgezette president Viktor Janoekovitsj. Ze werd zaterdag vrijgelaten uit de gevangenis en volgens de kiescommissie kan zij zonder problemen deelnemen aan de verkiezingen.