Russische kritiek op Oekraïense regering

Rusland betwijfelt of de huidige Oekraïense regering wel het recht heeft om het land te besturen. Dat heeft de Russische premier Dmitri Medvedev maandag gezegd. Ook noemde hij de onrust in Oekraïne een bedreiging voor Russische burgers en belangen in het land.

Medvedev ziet de keuze van de Europese Unie om het nieuwe bewind in Kiev te erkennen als een 'dwaling van het verstand'. Medvedev noemde de opstand 'gewapende muiterij'. Rusland is volgens hem bereid de betrekkingen met Oekraïne weer op te warmen als het land weer een 'normale, moderne regering heeft, gegrond op de Oekraïense grondwet'. "Als je mensen die met zwarte maskers en kalasjnikovs door Kiev dwalen beschouwt als de regering wordt het moeilijk voor ons om met die regering zaken te doen", aldus Medvedev.

De uitspraken van Medvedev zijn de felste kritiek van Rusland tot nu toe. Moskou steunde de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en noemde de antiregeringsbetogingen in Kiev vorige week een 'bruine revolutie'. Hiermee verwees het naar de machtsgreep van de nazi's in Duitsland in 1933. Rusland riep zondag zijn ambassadeur terug uit Oekraïne.