Poëzieweek stuwt verkoop bundels

De verkoop van dichtbundels is in de Poëzieweek toegenomen met ruim 45 procent ten opzichte van de weken ervoor. De Poëzieweek had als thema verwondering en werd in Nederland en Vlaanderen gehouden van 31 januari tot en met 5 februari. In Vlaanderen verdubbelde de verkoop van dichtbundels, laat mede-organisator CPNB maandag weten.

In Nederland scoorden de bloemlezingen van Ahmed Aboutaleb en Arie Boomsma en de bloemlezing Domweg Gelukkig, in de Dapperstraat. Ook het Poëziegeschenk Buiten beeld van K. Schippers vond gretig aftrek. In België werden de dichtbundels Paul Bogaert, Miriam Van hee en Max Temmerman goed verkocht. De drie dichters waren genomineerd voor de Herman de Coninckprijs, die uiteindelijk werd gewonnen door Bogaert.

Ter gelegenheid van de Poëzieweek hield het Nederlandse Letterenfonds de actie Boek een Dichter, waarbij boekwinkels tegen speciaal tarief een dichter konden boeken. De samenwerking zorgde voor een toename van vijftien procent van het aantal poëzievoordrachten, in totaal waren er 72 optredens. Ellen Deckwitz, Erik van Os en Ester Naomi Perquin werden het meest geboekt.

De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van onder meer Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds. Dit jaar vonden ook de Nederlandse Kampioenschappen Poetry Slam plaats in de Poëzieweek. De wedstrijd werd gewonnen door Daniël Vis.