Eerbetoon Leo Vroman in Letterkundig Museum

Het Letterkundig Museum in Den Haag brengt een kleine hommage aan de zaterdag overleden dichter Leo Vroman. In het eerbetoon zijn onder meer foto's, brieven en tekeningen te zien, maakte het museum maandag bekend.

Vroman overleed zaterdag op 98-jarige leeftijd in Forth Worth in de Verenigde Staten waar hij sinds 1947 woonde. Naast dichter, was Vroman ook tekenaar en wetenschapper. Het museum toont ook tekeningen die Vroman in de jaren dertig met schrijver Anton Koolhaas maakte voor NRC Handelsblad.

De joodse dichter vluchtte voor de nazi's en kwam uiteindelijk in Nederlands-Indië terecht. Daar belandde hij als krijgsgevangene in kampen op Java. Het museum exposeert een aantal dagboeken die hij toen bijhield. Het eerbetoon in het Letterkundig Museum valt in een reeks van korte, actuele tentoonstellingen. Hoe lang het museum de werken van Vroman toont, is nog onbekend.

De schrijver debuteerde in 1946 met de bundel Gedichten. Hij won in 1964 de P.C. Hooft-prijs. Recensent Kees Fens noemde hem ooit de 'vlakbijste dichter van Nederland'. Kenmerkend voor zijn werk was de spontane, pratende toon en de relativering van grote gedachten en zware gevoelens.