Grol vraagt om meer steun voor topsporters

Topjudoka Henk Grol roept de regering op topsporters financieel beter te steunen. "Ik vraag u sporters niet langer te laten verzuipen. Het is gemakkelijk om in Sochi te juichen. Maar denk ook na de Olympische Spelen aan topsporters", schrijft hij in een open brief aan premier Mark Rutte en minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Volgens Grol moet de regering er voor zorgen dat topsporters zich niet langer zorgen hoeven te maken over hun financiële toekomst, zo blijkt in de brief die De Telegraaf maandag heeft gepubliceerd.

"De meeste topsporters verdienen minder dan modaal", weet Grol. "Het is te zot voor woorden dat er voor atleten, die geen tijd hebben gehad om te studeren, te werken en veel risico nemen met hun fysieke gestel geen vorm van overbrugging of pensioen is. Ik vind dat voor topsporters met een bepaalde status een apart pakket met regelingen moet komen, zoals het CFK-fonds voor voetballers. Daarin kan bijvoorbeeld worden opgenomen dat een deel van de inkomsten belastingvrij in een pensioenpot vloeit of dat er een overbruggingsregeling komt. Topsporters in Nederland zouden in staat moeten zijn na hun sportcarrière zich vijf jaar te kunnen voorbereiden op een tweede carrière."

"In sommige landen krijgen olympische medaillewinnaars hun leven lang een maandelijkse bijdrage", vervolgt Grol. "Dat is misschien het andere uiterste, maar het geeft wel aan hoe het ook kan. Geld is geen drijfveer voor topsporters maar wel een belangrijke voorwaarde om door te gaan. Een financieel vangnet heeft ook in mentaal opzicht een positieve werking. Anders leef je toch in onzekerheid over je toekomst. De Sven Kramers van deze wereld redden zich wel, omdat ze commercieel aantrekkelijk zijn. Maar hoe gaat het nu verder met grote sportmensen als Bob de Jong en Jorien ter Mors? Ik vrees dat niemand zich straks over hen bekommert, terwijl ze in andere landen de rest van hun leven absolute helden zouden zijn."

Grol vraagt om meer steun voor topsporters
Grol vraagt om meer steun voor topsporters (Foto: ANP)