Beveiligers G4S hebben sociaal akkoord

Er ligt een nieuw sociaal akkoord voor de beveiligers van G4S. De vakbonden en het beveiligingsbedrijf kwamen in de nacht van vrijdag op zaterdag tot overeenstemming, nadat de stakers twaalf dagen het werk hadden neergelegd. Dat meldt vakbond De Unie zaterdag op Facebook en Twitter.

Maandagochtend besluiten de werknemers of ze akkoord zijn met de plannen, die nog niet openbaar zijn gemaakt. FNV Beveiliging, CNV Beveiliging en De Unie Security geven een positief stemadvies aan de stakers over het 'Justitie-akkoord', zoals De Unie de overeenkomst noemt. Tijdens de bijeenkomst wordt ook besloten of de beveiligers weer aan de slag gaan.

Onderhandelaar Maarten Hoelscher van De Unie meldt zaterdagochtend via Twitter dat er 7,5 uur is onderhandeld tussen de partijen. Om 18.00 uur begonnen de gesprekken en om 01.30 uur waren de onderhandelaars uitgepraat.

De beveiligers begonnen twee weken geleden met staken omdat ze een beter sociaal plan wilden. In juni verliezen vierhonderd werknemers hun baan omdat de overheid door bezuinigingen gevangenissen niet langer door particuliere beveiligingsbedrijven wil laten bewaken.

Donderdag besloot G4S de bonden weer aan de onderhandelingstafel uit te nodigen nadat enkele stakers, de bonden en de directie kort hadden overlegd. De stakers hadden zich voor de deur van het hoofdkantoor in Amsterdam verzameld. Woensdag hadden ongeveer honderd stakende beveiligers de gang van het hoofdkwartier van G4S bezet.