Zinloze medische behandelingen in kaart gebracht

Medisch specialisten brengen in kaart welke behandelingen geen bewezen werking hebben. Ze willen zo een lijst maken van behandelingen die beter niet kunnen worden uitgevoerd, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Als voorbeeld noemt de krant de behandeling van een gescheurde achillespees. Er is geen bewijs dat patiënten die een operatie ondergaan beter af zijn dan patiënten die afwachten.

De lijst waar kno-artsen, gynaecologen, neurologen en vier andere beroepsgroepen nu aan werken is volgens de koepel van universitaire medische centra NFU hard nodig. Volgens de koepel stoelt de helft van de medische behandelingen niet op onderzoek maar op intuïtie, empathie of gezond verstand. Soms kan een behandeling zelfs uit bedrijfseconomische redenen worden verklaard. "Een investering in apparatuur moet immers wel worden terugverdiend."

Als voorbeeld wordt de operatierobot van een miljoen euro genoemd die inmiddels bij zeventien ziekenhuizen in gebruik is. Het zou niet voldoende zijn aangetoond dat patiënten daar baat bij hebben. De helft van de 800 miljoen euro die jaarlijks In de gynaecologie wordt uitgegeven gaat naar behandelingen waarvan niet zeker is of ze echt helpen, zegt hoogleraar gynaecologie Ben Willem Mol in de krant.

De specialisten zeggen vijftig miljoen euro nodig te hebben voor hun onderzoek. Dat moet volgens hen door zorgverzekeraars worden betaald omdat die baat hebben bij de besparing die het onderzoek moet opleveren. Oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA), tegenwoordig bestuurslid bij zorgverzekeraar VGZ, voelt daar volgens de krant wel voor. Ook Achmea en CZ zijn geïnteresseerd.