Achttienjarige Shiffrin wint slalomgoud

Mikaela Shiffrin is de nieuwe olympisch kampioene op de slalom. De pas achttienjarige Amerikaanse wist haar grote voorsprong van de eerste run te behouden in de tweede afdaling, en pakte zo na de wereldtitel ook het olympisch goud.

Na de eerste run was er nog een handvol kanshebsters over. De eerste daarvan was Marlies Schild uit Oostenrijk, de meest succesvolle skiester op de slalom van de laatste jaren. Zij liet een zeer goede run zien, en leek vanaf de zesde plek na de eerste run een stap naar het podium te kunnen maken.

De Française Nastasia Noens slaagde er niet in Schild in te halen, en ook Bernadette Schild lukte dat niet. De negen jaar jongere zus van Marlies ging halverwege de slalom onderuit.

Vervolgens was het de beurt aan Tina Maze. De Sloveense won eerder gedeeld goud op de afdaling en goud op de reuzenslalom, maar het lukte haar niet om opnieuw een medaille te pakken. De snelheid zat er vanaf het begin niet in, waardoor ze uiteindelijk achtste werd.

De voorlaatste favoriet was Maria Höfl-Riesch, de titelverdedigster uit Duitsland. Het was haar laatste olympische wedstrijd, maar ze kon het niet bekronen met een medaille. Ze was snel, maar halverwege maakte ze een grote fout en was ze vrijwel kansloos. Wereldkampioene Shiffrin leek onder de enorme druk te bezwijken en maakte bovenin de piste een grote fout, wat haar veel tijd kostte. Ze had echter een voorsprong van 1,34 seconden op Schild, waar ze uiteindelijk 0,53 seconden van vast wist te houden. Het brons ging naar de Oostenrijkse Kathrin Zettel.

Shiffrin op weg naar een grote voorsprong in de eerste run (Foto: PRO SHOTS/GEPA)
Shiffrin op weg naar een grote voorsprong in de eerste run (Foto: PRO SHOTS/GEPA)