Timmermans niet overtuigd van akkoord Oekraïne

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) betwijfelt of in Oekraïne werkelijk een akkoord is gesloten tussen de regering en de oppositie. Het wordt niet bevestigd door de drie EU-ministers van buitenlandse zaken die in Oekraïne zijn, zei Timmermans vrijdagochtend.

"Je weet nooit waar je aan toe bent met die lui", zegt Timmermans over de regering. "Janoekovitsj roept voortdurend dat hij allerlei akkoorden heeft, die vervolgens helemaal niet blijken te bestaan." Timmermans zou het wel verwelkomen als er een akkoord is. Daarbij moet de oppositie betrokken zijn en er moet uitzicht komen op presidents- en parlementsverkiezingen 'op redelijke termijn'.

Mocht er een akkoord komen, dan behoort het tot de mogelijkheden dat de sancties waartoe de Europese Unie donderdag besloot, weer worden ingetrokken. Wel moeten de mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen voor de rechter komen, beklemtoonde Timmermans, hetzij in Oekraïne of voor een internationaal tribunaal.