Tekort niet lager door nieuwe rekenmethode

Het begrotingstekort zal 'niet of nauwelijks' anders uitvallen als gevolg van de nieuwe definitie van het bruto binnenlands product (bbp) die vanaf dit jaar in de Europese Unie wordt gebruikt. Dat heeft een woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag gezegd.

De woordvoerder gaf desgevraagd een toelichting op informatie die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) donderdag naar de Tweede Kamer stuurde. De Kamer wilde van hem weten of het klopt dat het tekortpercentage lager wordt door de nieuwe rekenmethode, die tot gevolg heeft dat het Nederlandse bbp op papier 3 tot 4 procent hoger uitvalt. Dat valt dus tegen.

De nieuwe rekenmethode is vanaf september 2014 verplicht in de hele EU. Tegelijkertijd voert het CBS echter een bijgestelde manier in om het overheidstekort in euro's vast te stellen. Dat valt daardoor hoger uit. Per saldo is het effect daardoor zeer beperkt. Het schuldpercentage valt wel lager uit.

Het overheidstekort in procenten is relevant voor de vraag of Nederland voldoet aan de Europese begrotingsregels, die een maximaal tekort van drie procent voorschrijven. Dit percentage bepaalt ook hoeveel het kabinet extra moet bezuinigen.

Volgende maand komt er meer duidelijkheid. Dan presenteert het CBS de aangepaste cijfers over het jaar 2010. Volgens de rekenmethode die tot nu toe werd gebruikt, bedroeg het begrotingstekort in dat jaar 5,1 procent. Eind juni volgen de bijgestelde cijfers over de jaren tot en met 2013. De begroting die op Prinsjesdag verschijnt, bevat cijfers die volgens de nieuwe methode zijn opgesteld.