ESA gaat exoplaneten opsporen

De Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) ontwerpt een ruimtetelescoop die gaat zoeken naar planeten in andere zonnestelsels. Dat heeft de ESA woensdag bekendgemaakt. De zogeheten PLATO-missie moet in 2024 worden gelanceerd.

PLATO is de derde middellange wetenschappelijke ruimtemissie van de ESA. Tijdens de missie wordt onderzocht hoe het heelal werkt en onder welke omstandigheden planeten zich vormen en leven ontstaat. Ook zal net als met de Amerikaanse Kepler-telescoop naar exoplaneten worden gezocht, hoewel PLATO zich vooral richt op potentieel bewoonbare planeten. Exoplaneten zijn planeten die zich buiten ons zonnestelsel bevinden.

PLATO zal worden uitgerust met maar liefst 34 kleine telescopen en camera's die ongeveer één miljoen sterren in de gaten kunnen houden. Wetenschappers hopen met PLATO honderden nieuwe planeten te ontdekken. De missie zal zich dan ook vooral richten op het vinden en bestuderen van planeten die ongeveer dezelfde omvang als de Aarde hebben. Als deze planeten op de juiste afstand van hun moederster staan, zouden ze vloeibaar water kunnen bevatten en mogelijk leven kunnen ondersteunen.

PLATO zal in de ruimte worden gebracht worden door een Russische Sojoez-draagraket die wordt gelanceerd op de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana.