Zwitserse ijshockeysters winnen brons

De Zwitserse ijshockeysters hebben vanmiddag de bronzen medaille veroverd. Ze versloegen in een bizarre wedstrijd de Zweden met 4-3.

Zweden nam direct in de wedstrijd het initiatief in handen. De Zwitserse goalie Florence Schelling keepte goed, maar het was uiteindelijk Michelle Lowenhielm die de eerste treffer voor haar rekening nam namens Zweden. Met tien shots on goal van Zweden tegenover slechts één van Zwitserland was de toon voor de wedstrijd meteen gezet. Het merendeel van die shots kwam uit de vier minuten powerplaytijd die de Zweden van de Zwitserse ploeg kregen.

De tweede helft ging gelijker op. Zwitserland bleef powerplays veroorzaken maar Zweden wist er niet van te profiteren. Zweden had zelf ook al een powerplay tegen gekregen maar ook de Zwitserse ploeg kon dat niet omzetten in een goal. In de laatste minuut van de tweede periode scoorde Erica Uden Johansson de 0-2 voor Zweden. De Scandinavische ploeg ging daarmee met een comfortabele voorsprong en veel vertrouwen de laatste periode in.

Dat vertrouwen liep direct in de derde periode een heftige dreun op. Na ruim een minuut speeltijd scoorde Sara Benz de aansluitingstreffer. Een kleine vier minuten later kreeg de Zweedse Johanna Olofsson een penalty voor tripping en converteerden de Zwitserse dames de powerplay in de gelijkmaker. Zo was binnen zes minuten de comfortabele voorsprong van de Zweedse ploeg verdwenen en lag de strijd om het brons weer helemaal open. De Zwitserse ploeg was echter nog niet uitgeraasd en bleef druk zetten. Met nog zeven minuten te gaan scoorde Jessica Lutz de 3-2 en voor het eerst in de wedstrijd stond Zwitserland op voorsprong. Toen Alina Muller vijf minuten later de 4-2 scoorde vanwege het empty net van Zweden was het feest voor Zwitserland helemaal compleet. Toch kwam Zweden nog terug in de wedstrijd. Met nog een minuut te gaan scoorde Pernilla Winberg de 4-3. Zweden deed er vervolgens in de resterende seconden nog alles aan om de gelijkmaker te forceren, met een wanhoopsschot tot besluit, maar het mocht niet baten.

Zo wint Zwitserland na een sterke comeback enigszins verrassend het brons en gaat Zweden met lege handen naar huis. Vanavond begint om 18.00 uur Nederlandse tijd de strijd om het goud tussen de VS en Canada.