Cel voor dood door gebedsgenezing

De meeste ouders proberen te doen wat goed is voor hun kinderen. Helaas pakt het soms verkeerd uit. Mocht je als ouders dan het geluk hebben om een tweede kans te krijgen, dan pak je het anders aan. Kennelijk geldt dat niet voor Herbert en Catherine Schaible.

Toen hun eerste kind, de tweejarige Kent, in 2009 ziek werd door een longontsteking, brachten ze hem niet naar de dokter. In plaats daarvan probeerden ze het kind beter te maken door gebedsgenezing. De gevolgen waren voorspelbaar: Kent stierf aan een makkelijk te genezen ziekte.

Herbert en Catherine, uit de Amerikaanse stad Philadelphia, werden veroordeeld voor dood door schuld. De rechter gaf de twee een lichte straf: tien jaar voorwaardelijk. Daarnaast moesten ze hun kinderen ieder jaar medisch laten onderzoeken en de dokter bellen als een van hun kinderen ziek zou worden.

Fast-forward naar april 2013. De acht maanden oude zoon van de Schaibles, Brandon, krijgt ook longontsteking. Ze lappen de uitspraak van de rechter aan hun laars en proberen ook Brandon met bidden te genezen, maar eveneens tevergeefs: ook Brandon sterft.

Deze keer was de rechter minder coulant. Zowel Herbert als Catherine kregen drieënhalf tot zeven jaar gevangenisstraf en hun zes overgebleven minderjarige kinderen werden uit huis geplaatst. De rechter was ook niet mild in zijn woorden: "Jullie hebben twee van jullie kinderen vermoord. Niet God. Niet jullie kerk. Niet religieuze toewijding. Jullie."

Catherine is ondertussen tot inkeer gekomen: "Het OM heeft gelijk. Ik denk dat ik gefaald heb als moeder, omdat ze niet meer leven." Herbert blijft echter bij zijn vroegere standpunt. In een verklaring tegen de politie zei hij: "We geloven in goddelijke genezing, dat Jezus zijn bloed heeft gegeven voor onze genezing en dat hij stierf aan het kruis om de macht van de duivel te breken."

Overigens vinden verschillende commentatoren de straf veel te laag. Blogger Hemant Mehta schrijft: "Aangezien ze het bloed van een andere zoon al aan hun handen hebben en een bevel van de rechter negeerden, zou je verwachten dat de uitspraak overeenkomt met de gevoelloze, arrogante, hartverscheurende misdaad."

Hij beklaagt ook dat de kerk van Herbert en Catherine buiten schot is gebleven. Die zou een grote rol hebben gespeeld. Pastoor Nelson Clark heeft namelijk gezegd dat Kent gestorven is wegens een 'spiritueel tekort' aan de kant van de ouders. Hij stond erop dat de Schaibles nooit medische hulp zouden inschakelen voor hun kinderen.