Rechtszaak tegen Netjes van start

De Egyptische rechtszaak tegen de Nederlandse journaliste Rena Netjes gaat donderdag in Caïro van start. Naast Netjes moeten ook negentien andere journalisten voor de rechter verschijnen. Ze worden verdacht van deelname of hulp aan een terreurgroep en het ondermijnen van de staatsveiligheid in Egypte. "Een heel eng land", zei Netjes woensdag.

De rechtszaak lijkt vooral gericht tegen medewerkers van nieuwszender Al-Jazeera. Onder de gedaagden zijn onder anderen de Australische correspondent Peter Greste en redactiechef van Al-Jazeera Mohammed Fahmy. Twaalf van hen, onder wie Netjes en de Britse verslaggevers Sue Turton en Dominic Kane, worden bij verstek berecht. De acht anderen zitten in voorarrest.

Netjes vertrok twee weken geleden halsoverkap uit Egypte toen duidelijk was dat ze voor de rechter moest verschijnen. Netjes herhaalde woensdag nooit voor Al-Jazeera te hebben gewerkt en zei slechts één keer met Fahmy te hebben gesproken. Ze zegt erg geschrokken te zijn van de aanklachten.

De interim-regering in Egypte beschuldigt de Qatarese nieuwszender ervan partij te kiezen voor de Moslimbroederschap en meent dat de verdachten deel uitmaken van een terreurcel die vanuit het Marriot-hotel in Caïro opereerde. Al-Jazeera noemt de aanklachten absurd en zegt dat maar negen van de twintig verdachten in dienst van de nieuwszender zijn.

Politici en journalisten over de hele wereld hebben zich achter Al-Jazeera geschaard en noemen de rechtszaak een poging van de Egyptische regering de vrijheid van meningsuiting in te perken. De Egyptische autoriteiten bezweren echter dat de rechtszaak eerlijk en transparant zal verlopen.

Netjes keert voorlopig niet terug naar Egypte, omdat ze dan direct wordt gearresteerd. Ze is donderdag dus ook niet aanwezig bij de rechtszaak. In de rechtszaal wordt ze vertegenwoordigd door een aantal bekende mensenrechtenadvocaten die haar al eerder hebben bijgestaan en ook is er iemand van de Nederlandse ambassade aanwezig. Haar advocaten volgen voor haar de zitting, maar van verdediging kan geen sprake zijn, omdat Netjes daarvoor fysiek aanwezig moet zijn.

De verwachting is dat de zitting van donderdag maar kort duurt en vooral procedureel van aard is. Over het verdere verloop van de zaak kan Netjes weinig zeggen. De verwachting is echter dat het hele proces enkele maanden in beslag neemt.

Op de vraag of Netjes weer naar Egypte wil terugkeren, antwoordt ze dat dat ervan afhangt of ze garanties krijgt op vrijspraak. Voorlopig blijft ze vanuit Nederland de situatie in Egypte verslaan, maar zegt zich op haar toekomstplannen te beraden.