[CL] Uitslagen achtste finales heenwedstrijden 19/02/2014

Op woensdagavond werden er twee wedstrijden gespeeld in de achtste finales van de Champions League. Atlético Madrid op bezoek bij AC Milan en Arsenal nam het op tegen Bayern München.

Milan zag de kans op Europees succes woensdagavond aanzienlijk slinken. In eigen huis gingen de Rossoneri onderuit tegen Atlético Madrid: 0-1. De eerste minuten van Clarence Seedorf als trainer op het podium van de Champions League stemden de kersverse oefenmeester tevreden. Seedorf, die als speler met drie verschillende clubs beslag legde op de cup met de grote oren, zag Milan vanaf de zijlijn goed van start gaan.

De thuisploeg was de bovenliggende partij in de eerste helft, en creëerde enkele uitstekende mogelijkheden. Atlético was doelman Thibaut Courtois en het aluminium dank verschuldigd voor het feit dat beide ploegen halverwege doelpuntloos de kleedkamers opzochten. Binnen achttien minuten had Milan tot twee keer toe het aluminium geraakt. Eerst strandde een schot van aanvoerder Kaká op de lat, en even later duwde Courtois een kopbal van Andrea Poli tegen de paal.

Ook de bezoekers lieten zich niet onbetuigd en zochten met regelmaat de aanval. Tot grote kansen leidde dit echter niet. Verder dan enkele gevaarlijke hoekschoppen en vrije trappen kwam de ploeg niet.

In de tweede helft ging het tempo omlaag. Beide teams leken zich te beseffen dat een fout grote gevolgen kon hebben, en gingen risico’s uit de weg. Dat resulteerde in een kansenschaarste. Wel was Kaká na een klein uur spelen dicht bij de openingstreffer, maar zijn schot hobbelde voorlangs.

Juist toen beide ploegen genoegen leken te nemen met een puntendeling sloeg Atlético toe. Het feit dat de bezoekers een hoekschop nodig hadden om te score te openen is exemplarisch voor het gebrek aan uitgespeelde mogelijkheden. Ignazio Abate probeerde een hoekschop met zijn hoofd weg te werken, maar verlengde de bal naar de tweede paal. Daar stond Diego Costa als een volleerd sluipschutter klaar om de 0-1 tegen de touwen te knikken. In de resterende zeven minuten kon Milan die achterstand niet meer rechtbreien.

De ontmoeting met Atlético leek het worstelende Milan lange tijd moed geven. De Madrilenen draaien immers goed mee bovenin de Primera División, en maakten indruk in de groepsfase van de Champions League, met vijf overwinningen en een remise. Uiteindelijk bleef Milan echter in mineur achter, in de wetenschap dat de ploeg in de Spaanse hoofdstad een uitdoelpunt moet wegpoetsen.

Bayern München heeft een prima zege op Arsenal geboekt. Nadat de Londenaren met tien man kwamen te staan, drukten de Duitsers dit overtal uit in een 0-2 score. Arsène Wenger toverde met Yaya Sanogo een verrassing uit zijn hoge hoed. De jonge Franse aanvaller begon in de punt van de aanval, hetgeen pas zijn tweede basisplaats voor The Gunners betekende. Olivier Giroud begon op de banke en werd wellicht gestraft voor het feit dat hij deze week op pikante wijze in een tabloid verscheen. Bij de Duitsers stond Arjen Robben in de basis, terwijl Thomas Müller buiten de eerste elf viel.

De openingsfase was spectaculair. De eerste mogelijkheid was voor Bayern, dat Toni Kroos schitterend op doel zag schieten. Wojciech Szczesny kreeg echter nog net een hand tegen de bal en voorkwam daarmee een snelle achterstand. Vervolgens kwam Arsenal er wat meer uit. Na acht minuten was Mesut Özil er op links vandoor en kapte hij Jérôme Boateng in de zestien uit. De verdediger beging een overtreding en Nicola Rizzoli wees naar de stip. Özil ging zelf achter de bal staan, maar schoot de bal recht door het midden. Manuel Neuer kon daarom met één hand redding brengen.

Vervolgens nam Bayern het initiatief over. Bayern speelde de bal rond, maar het tempo lag niet hoog genoeg. Arsenal wachtte af, met Jack Wilshere als eerste aanjager. Heel grote kansen waren er verder niet, omdat beide defensies het goed dicht hielden achterin. Na 37 minuten vond Toni Kroos echter een opening. Hij vond Robben met een mooie boogbal en de Oranje-international tikte de bal vlak voor Szczesny weg. De Pool haalde vervolgens Robben onderuit en Rizzoli gaf een nieuwe penalty. David Alaba schoot deze echter op de paal, zodat beide ploegen zonder doelpunten de kleedkamers opzochten.

Arsenal moest de gehele tweede helft dus wel met een man minder uitspelen. Het duurde na rust niet lang voordat Bayern hiervan profiteerde. Robben werd veel gezocht aan de rechterflank, al leverde dit slechts een matig schot van de Nederlander op. Na 54 minuten was het wel raak, toen Philipp Lahm op de zestien middenvelder Kroos aanspeelde. De Duitser maakte ruimte voor een schot en knals de bal met rechts schitterend in de kruising. Invalkeeper Lukas Fabianski had geen schijn van kans.

Bayern domineerde de wedstrijd vervolgens en Arsenal beperkte zich tot verdedigen. Wenger kon met een 0-1 nederlaag wel leven, in de wetenschap dat er vanavond met tien man niet veel meer in zat. De Duitsers bleven wel op zoek gaan naar de tweede goal, maar vond telkens geen opening. Robben probeerde het nog eens met een afstandschot, maar miste het doel op een meter.

In de slotfase maakte Bayern wel de tweede van de avond. Invaller Thomas Müller liep slim bij zijn verdediger weg en kon zo een voorzet van Lahm vanaf de strafschopstip binnen koppen. Een belangrijke goal voor Bayern, want de return wordt door deze marge een stuk comfortabeler. Arsenal weet dat de ploeg, net als vorig jaar, een lastig karwei heeft in München.