Ondanks verbod weer protest bij flat Benno L.

Ondanks het samenscholingsverbod dat de gemeente Leiden heeft ingesteld in het deel van de wijk waar de veroordeelde pedoseksueel Benno L. woont, staan er woensdagavond toch weer mensen voor zijn flat. Het gaat om enkele tientallen, zo meldt de politie.

De gemeente stelde het verbod eerder woensdag in 'in het belang van de rust in de wijk en de veiligheid'. De politie wil ook dat de rust terugkeert en noemt een samenscholingsverbod daarvoor een 'goed middel'. Maar veel mensen trekken zich daar dus niets van aan.

"Daarom zijn wij ook met onze mensen bij de flat aanwezig", zegt een woordvoerder van de politie. Volgens hem zullen agenten de situatie vanavond 'een beetje aankijken', maar zal mensen uiteindelijk wel worden gevraagd om naar huis te gaan. "Ook zal uitleg worden gegeven over het samenscholingsverbod", aldus de zegsman.

De afgelopen dagen protesteerden ook al tientallen betogers bij de seniorenflat. Monteurs hingen woensdagmiddag twee camera's op bij de flat. Burgemeester Henri Lenferink (PvdA) wil eind deze week, na onder meer gesprekken met ouders van schoolkinderen, besluiten of L. kan blijven in de stad. Hij legde de afgelopen dagen aan ongeruste Leidenaren uit waarom hij had besloten huisvesting te bieden aan L.

De veroordeelde pedoseksueel Benno L. werd in 2009 opgepakt en uiteindelijk veroordeeld tot zes jaar cel voor het seksueel misbruiken van voornamelijk gehandicapte kinderen aan wie hij zwemles gaf. Na het uitzitten van twee derde van zijn straf kwam hij in juni voorwaardelijk vrij.