Canada en VS naar halve finale ijshockeytoernooi

Zowel Canada als de Verenigde Staten zijn vanavond doorgedrongen naar de halve finale van het ijshockeytoernooi. Canada versloeg in de kwartfinale Letland en de VS versloeg Tsjechië.

Canada had het nog betrekkelijk moeilijk met Letland. Vantevoren werd verwacht dat Canada met gemak zou winnen, maar daar bleek niets van waar in de wedstrijd. Een grote hoofdrol was weggelegd voor de Letse goalie Kristers Gudlevskis. Canada kwam in de eerste periode na een klein kwartier spelen op een 1-0 voorsprong door een goal van Patrick Sharp. Nog geen twee minuten later maakte Letland echter verrassend gelijk.

De tweede periode zag geen goals, ondanks de negentien shots on goal die Canada op Gudlevskis afvuurde. Pas in de derde periode wisten ze het net weer te raken. In de dertiende minuut wist Shea Weber een powerplaygoal te scoren en Letland uiteindelijk op hun knieën te krijgen. De eindstand van 2-1 was daarmee bereikt.

In totaal had Canada 57 shots on goal tegenover zestien van Letland. Goalie Gudlevskis was ondanks het verlies daarom alsnog de grote held van Letland.

De Verenigde Staten hadden het een stuk makkelijker. De wedstrijd ging grotendeels gelijk op qua kansen maar de Amerikanen waren vele malen effectiever dan de Tsjechen. In de eerste periode wist de Amerikaanse ploeg al een voorsprong van 3-1 op te bouwen.

In de tweede periode scoorde Zach Parise een powerplay goal voor de VS en in de derde periode scoorde Phil Kessel na twee minuten al de 5-1. Daarmee was de wedstrijd gespeeld en lieten de Amerikanen de teugels iets vieren. Zodoende kreeg Ales Hemsky na dertien minuten in de laatste periode nog de mogelijkheid op 5-2, die hij gretig benutte. Het was echter enkel leuk voor de statistieken.

Canada en de VS treffen elkaar nu in de halve finale waardoor er minimaal één van de topfavorieten zal gaan strijden om het brons. De andere halve finale gaat tussen Zweden en Finland.