Finse langlaufers naar dubieus goud

De Finse langlaufers hebben op dubieuze manier het goud gewonnen in de teamsprint. Slotloper Sami Jauhojärvi werkte enkele honderden meters voor de finish de op het oog sterkere Duitser Tim Tscharnke naar de grond, en kon vervolgens in de eindsprint de Rus Nikita Kriukov achter zich houden.

De eerste paar ronden bleef alles bij elkaar, met uitzondering van de Noren die vooral met Olga Vigen Hattestad af en toe een gat lieten vallen. Petter Northug kon het echter telkens weer dichten. In de vierde van zes ronden moest Tsjechië als eerste de kop laten gaan, door een val van Ales Razym. In de voorlaatste ronde ontstond een kopgroep, met Hannes Dotzler voor Duitsland, Iivo Niskanen voor Finland en de Rus Maxim Vylegzhanin.

De slotronde was een spannende strijd om de medailles tussen Duitsland, Finland en Rusland. Tim Tscharnke, de Duitse slotloper, viel op de laatste klim aan maar kon niet wegkomen. Kriukov kon met moeite volgen en ook Jauhojärvi bleef er nog aan hangen. Op het voorlaatste rechte stuk dook Jauhojärvi voor Tscharnke, terwijl daar geen plek voor was. De Duitser kon zijn concurrent niet meer ontwijken en ging onderuit.

Jauhojärvi en Kriukov maakten het vervolgens uit voor het goud, waarbij de Rus er niet meer in slaagde om de Fin nog in te halen. Voor Finland was het de eerste gouden medaille op de Winterspelen sinds Samppa Lajunen zijn derde gouden medaille won op de noordse combinatie in Salt Lake City 2002.

Het brons ging naar de Zweden Emil Jönsson en Teodor Peterson, die de gevallen Tscharnke inhaalde. Mogelijk dienen de Duitsers nog een protest in, maar dat zal waarschijnlijk geen effect hebben. Een protest telt doorgaans alleen als de valpartij in de laatste meters van de wedstrijd plaatsvindt.