Medewerkster Demmink volgende maand gehoord

In het voorlopig getuigenverhoor rond voormalig topambtenaar Joris Demmink wordt volgende maand zijn voormalig stafmedewerkster gehoord. Dat moet op 10 maart gebeuren, meldt de rechtbank in Utrecht woensdag. De verhoren staan overigens los van de strafzaak tegen Demmink waartoe het hof in Arnhem vorige maand opdracht gaf.

Dat de medewerkster en andere getuigen zou worden opgeroepen voor verhoor, werd in november al aangekondigd. Nog niet bekend was wanneer dit gebeurt. Nu de medewerkster is uitgenodigd, is ze verplicht te verschijnen en onder ede haar versie van het verhaal te geven, al kan ze zich ook beroepen op haar zwijgrecht.

De getuigen worden gehoord op verzoek van Stichting De Roestige Spijker. De stichting wil met de voorlopige verhoren meer te weten komen over het mogelijke bezoek eind jaren tachtig van Demmink aan een jongensbordeel in Amsterdam. Twee rechercheurs hebben tegenover de stichting verklaard dat de medewerkster van Demmink zich er tijdens een dienstreis over beklaagde dat ze jonge jongens voor haar baas moest regelen. De rechercheurs worden 5 maart gehoord.

Officieel wil de stichting op basis van die verhoren besluiten om een Amerikaanse documentaire over het vermeende kindermisbruik al dan niet te verspreiden. Die documentaire is al op internet te zien. Maar dat belangrijke getuigen nu onder ede kunnen worden gehoord, komt de stichting goed uit. Bij een voorlopig getuigenverhoor is overigens geen sprake van een eis of een vonnis.

Naast de rechercheurs en de stafmedewerkster worden een getuige die zou zijn misbruikt, twee voormalig gevangenisdirecteuren, twee Turkse advocaten en een voormalig chef van de Criminele Inlichtingendienst gehoord.