Curitiba blijft WK-stad ondanks problemen

In het stadion in het Braziliaanse Curitiba worden komende zomer gewoon WK-wedstrijden gespeeld. De Arena da Baixada was door grote vertragingen en financiële tekorten een groot twijfelgeval. De toernooiorganisatie wist de FIFA dinsdag echter te overtuigen van de progressie die is geboekt.

De financiële garanties die de Brazilianen hebben gegeven en de geboekte progressie waren voor de FIFA genoeg om Curitiba WK-stad te laten blijven. In het stadion staan vier groepsduels gepland, waaronder die tussen Australië en regerend wereldkampioen Spanje, die in dezelfde groep als Nederland spelen.

FIFA-secretaris Jérôme Valcke stelde een kleine maand geleden een deadline van 18 februari. Curitiba moest op die datum een waterdicht plan hebben om de bouw van het stadion uiterlijk in april af te ronden.

Volgens Valcke is dat plan er nu, zij het met een kleine wijziging. Het stadion moet nu half mei klaar zijn. Valcke benadrukt dat de Brazilianen zich aan die deadline moeten houden. "Het is een race tegen een erg strak tijdschema en zal scherp in de gaten moeten worden gehouden."

De Fransman is toegezegd dat er de komende maanden harder zal worden gewerkt aan de bouw van het stadion. Minimaal vijftienhonderd arbeiders moeten het stadion speelklaar maken.

Iran en Nigeria spelen op 16 juni de eerste wedstrijd in Curitiba. Daarna volgen nog Honduras - Ecuador, Australië - Spanje en Algerije - Rusland.