Noord-Korea doet aan nazipraktijken

Met een beetje geluk zouden we de mogelijkheid kunnen krijgen om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un een keertje te kunnen begroeten in Den Haag. Bij het Internationale Strafhof, welteverstaan. De vrij totalitaire staat lijkt zich namelijk schuldig te maken aan nazi-praktijken. En dat mag niet nu eenmaal niet.

Deze, nogal zware beschuldiging, komt voort uit een onderzoek van de Verenigde Naties. Een jaar lang heeft men directe getuigen, vluchtelingen uit het 'kluizenaarskoninkrijk' geïnterviewd en de vertelde verhalen zoveel mogelijk geverifieerd. Hieruit kwamen enkele misdaden tegen de menselijkheid aan het licht die er niet om liegen. Bovendien lijkt het erop dat de daden systematisch en wijdverspreid zijn.

In het land van de man die zelf zijn haar knipt jeukt het van de strafkampen. Die zijn er wel meer in de wereld, maar de schaal van staatsterreur zoals Noord-Korea die uitoefent, is ongekend. Zo worden overlopers die zijn opgepakt in China, onderworpen aan allerlei creatieve vormen van marteling, gevangenschap, executie en gedwongen abortus. Critici en tegenstanders van de kernmacht worden structureel weggestopt in kampen die officieel niet bestaan. Daar mogen ze vaak de rest van hun (korte) leven doorbrengen. Een leuk wapen om weer wat ruimte in een van de vier grote kampen vrij te maken is de hongerdood. Gestorven gevangenen worden verbrand en begraven door medegevangenen.

Volgens het rapport zitten er tussen de 80.000 en 120.000 dissidenten opgesloten in de politieke werkkampen. Dit aantal wordt geschat aan de hand van getuigenverslagen en satellietbeelden.

De staat gebruikt verder totale controle op het voedsel als middel om het volk eronder te houden. De machthebbers geven het leeuwendeel van het beetje geld dat er is uit aan militaire speeltjes of gebruikt het om luxegoederen aan te schaffen.

Een verrader, een voormalig hoge ome, heeft verklaard dat het land ondermeer geld binnenschraapt door activiteiten die in het buitenland als illegaal worden bestempeld. Zo drijft men handel in alcoholische dranken in landen die in de ban zijn van een middeleeuwse profeet en is het Aziatische land een spil in de ivoorhandel.

Noord-Korea heeft het onderzoek inmiddels kinderlijk eenvoudig onderuit gehaald en spreekt in termen van 'complot' en 'verzinsels'. De machthebbers laten weten dat men de sprookjes van het imperialistische westen 'categorisch verwerpt'.


Enkele beschuldigingen aan het adres van de Briljante Kameraad