Emotionele pedobijeenkomst Leiden

Op de eerste bijeenkomst voor buurtbewoners van pedoseksueel Benno L. zijn maandag ruim 25 mensen afgekomen. Volgens een aanwezige liepen de emoties soms hoog op. Burgemeester Henri Lenferink legde de bewoners uit hoe volgens hem de veiligheid is gewaarborgd.

Lenferink vertelde onder meer aan welke strenge voorwaarden van het Openbaar Ministerie en de reclassering L. moet voldoen. Ook legde hij uit hoe hij tot het besluit is gekomen huisvesting te verlenen aan de veroordeelde kindermisbruiker.

De burgemeester heeft er vertrouwen in dat de Bossche oud-zwemleraar in Leiden niet weer in de fout gaat. Lenferink erkende dat hij niets kan garanderen, maar zei dat hij opstapt als burgemeester als L. toch weer slachtoffers maakt.

De aanwezigen vinden dat de pedoseksueel weg moet uit Leiden en uit Nederland. Er werd ook geroepen dat L. zelf niet veilig is.

In Leiden ontstond dit weekeinde onrust toen bleek dat L. in de Zuid-Hollandse stad woont. Lenferink liet volgens een aanwezige niet blijken dat hij overweegt te besluiten dat L. moet vertrekken.

De burgemeester wil aan het einde van de week, na onder meer gesprekken van ouders met schoolkinderen, besluiten of L. kan blijven. Eerder zei hij dat de openbare orde en veiligheid in Leiden wel gewaarborgd moet blijven.

Aan het begin van de avond wordt een tweede bijeenkomst gehouden op een school in de buurt van de seniorenflat waar L. woont.