Slachterij moet definitief vlees terugroepen

Slachterij Van Hattem Vlees uit Dodewaard moet definitief 28.000 ton vlees terugroepen waarvan de herkomst onduidelijk is. Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven maandag bepaald in een kort geding dat de slachterij had aangespannen tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Alle partijen vlees die tussen 1 januari 2012 en 23 januari 2014 zijn geproduceerd, bewerkt of verwerkt, moeten uit de handel worden genomen. Van Hattem heeft niet duidelijk kunnen maken waar enkele tientallen paarden en pony's vandaan komen en hoe die zijn verwerkt.

Ook is de administratie van het bedrijf niet op orde. Zo blijkt dat er meer vlees is uitgegaan dan is binnengekomen. Daardoor kan ongedocumenteerd en mogelijk zelfs ongekeurd vlees zijn verwerkt, zo oordeelde de hoogste rechter in bestuurszaken.

Het kort geding volgde op sancties die de NVWA de slachterij begin februari oplegde. Van Hattem was het er niet mee eens dat het al het vlees dat de afgelopen twee jaar was geleverd moest terugroepen.

Het bedrijf was even daarvoor in opspraak geraakt vanwege mogelijk gesjoemel met paardenvlees. De NVWA blokkeerde naar aanleiding daarvan uit voorzorg al ruim 690 ton vlees. In vier partijen rundvleessnippers was dna van paarden gevonden.