Geen alcohol in carnavalsoptocht Nijmegen

Carnaval is een in- en intrieste bedoening. Volwassenen die zich verkleden als clowns en prinsessen, die vreselijke kutmuziek en dan die treurige optocht. Het enige dat het geheel nog draaglijk maakt, is alcohol. Maar laat het maar aan de zuiderlingen over om ook daar een stokje voor te steken.

In Nijmegen heeft men namelijk besloten om alcohol tijdens de carnavalsoptocht te verbieden. Alle deelnemers die betrapt worden op alcoholgebruik, krijgen een puntenmindering die 'in hoge mate een negatieve invloed zal hebben' op de uitslag. Voorheen waren slechts excessen verboden.

Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen, die de optocht organiseert, kwam tot dat besluit na overleg met de GGD en kroegbazen over het alcoholverbod voor minderjarigen. Ze willen een 'krachtig signaal' afgeven in verband met de maatschappelijke discussie over alcoholmatiging.

Burgemeester Hubert Bruls (CDA) is blij met het besluit. Hij ziet het als een 'baanbre­kend signaal dat plezier hebben ook zonder het drinken van alco­hol mogelijk is'.