Rusland overweegt verbod op adoptie naar België

In het Russische parlement is een debat ontstaan over het ter adoptie afstaan van kinderen aan België nadat daar donderdag de euthanasiewet voor minderjarigen werd aangenomen. Dat schreef de Russische krant Izvestia maandag.

Het rechts-nationalistische parlementslid Roman Choedjakov heeft het ministerie van buitenlandse zaken in Moskou in een brief gevraagd de wet te onderzoeken. Hij en enkele medestanders overwegen een verbod op het adopteren van Russische kinderen door Belgen.

Volgens Choedjakov zou de meerderheid van kinderrechtengroepen en religieuze organisaties een verbod op het adopteren door Belgen van Russische burgers steunen.

"Als vader van vier kinderen vind ik een wet die instanties beslissingen laat nemen die alleen door God genomen kunnen worden onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.

De uitbreiding van de euthanasiewet heeft in Rusland tot verontwaardigde reacties geleid. Zo noemde aartspriester van de Russisch-orthodoxe kerk Vladimir Vigiljanski de wet het 'openlijk uitdagen van God' die kan leiden tot een 'massale reeks kinderdoden.'

In 2012 tekende de Russische president Vladimir Poetin een wet die het adopteren van Russische kinderen door adoptieouders uit de Verenigde Staten verbiedt. Voorstanders van de wet stelden dat Amerikaanse adoptieouders gewelddadig zijn en dat er sinds de jaren negentig al negentien geadopteerde Russische kinderen in de VS zijn omgekomen.