'Islamisten veroorzaken bloedbad in Nigeria'

Vermoedelijke islamitische extremisten hebben zaterdagavond een bloedbad aangericht in een dorp in het noordoosten van Nigeria. Onder het slaken van de kreet 'Allahu akbar' maaiden zij tientallen dorpsbewoners neer met kogels en werd van anderen de keel doorgesneden. Bij de aanval op het dorp Izghe in de deelstaat Borno kwamen meer dan vijftig mensen om het leven, zei de voorzitter van het lokale bestuur, Maina Ularamu, zondag.

Een overlevende zei in het dorp een lijst met namen van 63 slachtoffers te hebben gezien. De aanvallers plunderden winkels, staken woningen in brand en gingen er met een stuk of tien voertuigen vandoor, zei hij. De meeste slachtoffers waren moslims; bij de centrale moskee in de nabijgelegen stad Madagali werden voor 52 slachtoffers islamitische rouwplechtigheden vervuld, bevestigden medewerkers van de moskee.

Izghe ligt in een bosrijk gebied aan de grens met Kameroen waar het Nigeriaanse leger woensdag bombardementen uitvoerde om islamitische extremisten uit hun schuilplaatsen te jagen. Militairen gingen vervolgens te voet het gebied binnen en bij gevechten kwamen ten minste negen soldaten en een onbekend aantal extremisten om het leven, meldden bronnen bij ziekenhuizen en het leger.

Na zulke aanvallen voeren extremisten van de terroristische groep Boko Haram dikwijls wraakacties uit tegen burgers, waarbij moslims die zich niet tegen de overheid verzetten, niet worden ontzien. Bestuursvoorzitter Ularamu riep het leger dringend op versterkingen te sturen, omdat de soldaten het afleggen tegen de militanten, die over meer mankracht en betere wapens beschikken. Zo zouden de extremisten luchtdoel- en antitankwapens bezitten en pantserwagens die zij bij aanvallen buit hebben gemaakt.