Burgemeester Leiden: discussie over ontuchtplegers

De Leidse burgemeester Henri Lenferink hoopt dat er een discussie op gang komt over zedendelinquenten die na hun straf moeten worden gehuisvest. Dat is te lezen in een zondagavond gepubliceerde verklaring van de gemeente, die sinds enkele dagen onderdak biedt aan de veroordeelde kindermisbruiker Benno L.

Lenferink sprak zondag met demonstranten die zich hadden verzameld bij de seniorenflat waar L. nu woont. Ze vertelden hem 'hoe boos zij zijn'. De PvdA-burgemeester wil contact met buurtbewoners blijven zoeken. "Ik ben zeker van plan om ook de komende dagen zo veel mogelijk mensen die dat willen, te woord te staan."

De Leidse burgemeester signaleert een 'lastig probleem'. Er lijkt in Nederland geen plek meer te zijn voor zedendelinquenten om te wonen. Hij hoopt dat de gebeurtenissen en gesprekken die nu in Leiden worden gevoerd ook in de rest van het land gevoerd gaan worden.

In een brief aan buurtbewoners schrijft Lenferink dat hij het verzoek van het Openbaar Ministerie en de reclassering om mee te werken aan de huisvesting van L. zorgvuldig heeft afgewogen. "Wanneer alle burgemeesters 'nee' zouden zeggen zouden we met een onoplosbaar probleem zitten. Dat vind ik niet acceptabel."

De oud-zwemleraar L. moet in Leiden altijd telefonisch bereikbaar zijn voor zijn begeleiders en minstens één keer per week persoonlijk contact hebben. Hij heeft een enkelband, en mag alleen met voorafgaande toestemming naar een zwembad. L. mag bovendien niet in de buurt komen van scholen en speelplaatsen.

Een Facebook-pagina die zich keert tegen het verblijf van L. in de stad heeft rond 19.30 uur ruim 3800 'likes'. De initiatiefneemster wil dat Lenferink aftreedt.

L. kreeg in 2011 in hoger beroep zes jaar cel voor het seksueel misbruiken van veelal gehandicapte kinderen aan wie hij zwemles gaf. Hij kwam in juni vrij toen hij er twee derde van zijn straf op had zitten. In oktober werd hij weer aangehouden omdat hij de voorwaarden van zijn invrijheidsstelling had overtreden.

De voorheen in Den Bosch woonachtige L. mag van de rechter niet in de twaalf gemeenten komen waar zijn slachtoffers wonen. L. wil graag naar Duitsland, maar dat mag pas over een jaar.