Kleintje Pils was zenuwachtig voor 'verzoeknummer'

Dweilorkest Kleintje Pils was erg nerveus voor het spelen van het 'roze' nummer Y.M.C.A. in Sochi. "Het was heel spannend omdat het toch het meest gevraagde verzoeknummer van Nederland was", zegt bandleider Ruud Bakker tegen Novum Nieuws. Het orkest speelde het liedje zaterdag in een medley in de dweilpauze van het 1500 meter schaatsen.

"Het is heel bijzonder om een nummer met zo'n duidelijke boodschap te spelen tijdens je eerste optreden", legt Bakker uit. De band heeft van tevoren overlegd met Village People-zanger Victor Willis, die het nummer schreef, omdat Kleintje Pils niet wilde provoceren. "Hij zei: het is een nummer van eenheid en dat zag je ook gebeuren in het stadion. Amerikanen, Nederlanders en Polen zongen luidkeels mee en dat was ook het doel."

De band weet nog niet of het liedje, dat al in hun repertoire zat, nog een keer wordt gespeeld tijdens de Olympische Spelen. "We gaan nu eerst het schaatsfeest vieren", doelt Bakker op de zilveren medaille die Koen Verweij zaterdag won. Wel wordt Kleintje Pils overladen door positieve reacties. "We hebben ontzettend veel reacties gekregen van over de hele wereld en we hebben laten zien dat we niet alleen feest maken, maar ook op de vraag van de wereld zijn ingegaan."