Duizenden moslims proberen Bangui te ontvluchten

Duizenden moslims hebben vrijdag geprobeerd Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, te ontvluchten. Ze klommen aan boord van een konvooi van trucks en auto's, maar werden door soldaten van de Afrikaanse vredesmacht teruggestuurd.

De moslims zijn op de vlucht geslagen voor geweld van christelijke strijdgroepen die hen van een verijdelde staatsgreep beschuldigen. De afgelopen maanden kwamen veel moslims om het leven bij sektarisch geweld. Eerder deze week noemde mensenrechtenorganisatie Amnesty International de exodus van moslims nog een 'etnische zuivering'.

In sommige auto's zaten wel tien mensen gepropt. De rij voertuigen strekte zich uit zo ver het oog reikte. Groepen christenen langs de kant van de weg joelden dat de moslims allemaal zouden worden gedood.

Het konvooi werd tegengehouden in de wijk Miskine, waar een voertuig in een greppel kieperde. Op bevel van een kapitein uit Burundi gingen soldaten van de Afrikaanse vredesmacht van auto tot auto om iedereen te instrueren terug te keren naar een lokale moskee. De vredesmacht hield de vluchtende moslims tegen voordat ze door buurten zouden komen waar vrijdag opnieuw was gevochten; de soldaten vreesden dat ze anders zouden worden aangevallen.

Frankrijk heeft vrijdag een versterking van zijn troepenmacht in de voormalige Franse kolonie aangekondigd. Het contingent wordt met vierhonderd militairen uitgebreid tot tweeduizend. Van de kant van de christelijke milities klinken nu ook anti-Franse geluiden.

Het hoofd van de Franse missie in Bangui heeft de christelijke milities als 'vijanden van de vrede' bestempeld, ook al waren ze in het begin alleen opgezet om christenen tegen de aanvallen van de islamitische Seleka-rebellen te beschermen.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei vrijdag dat in de CAR 'het weefsel van de samenleving dat in generaties is gevormd, uiteen wordt gescheurd. Voor de Veiligheidsraad riep hij op tot 'snel en robuust' handelen. "Wij kunnen niet claimen ons zorgen te maken over massale gruweldaden, om vervolgens terug te schrikken voor wat het inhoudt om ze te voorkomen", zei Ban.

Voor de crisis vormden moslims ongeveer vijftien procent van de 4,6 miljoen inwoners van de CAR. Het merendeel van de ontheemde moslims is naar het islamitische buurland Tsjaad gevlucht, waarvan het leger voor een gewapend escorte van de konvooien heeft gezorgd.

Buiten de hoofdstad Bangui is een onbekend aantal moslims omgebracht. In een afgelegen dorp ten westen van Bangui troffen medewerkers van Amnesty International een 11-jarig meisje levend te midden van een groot aantal lijken. Haar ouders behoorden tot het twintigtal mensen dat bij een aanval enkele dagen geleden was gedood.

"Het meisje zat gehurkt in een hoek van een verlaten en leeggelunderd huis", zei Donatella Rovera van Amnesty. "Ze was doodsbang en kon nauwelijks wat zeggen. Ze had zich verstopt sinds de massamoord, vier dagen eerder."

Andere moslims zijn ondergedoken in dorpen die door de Antibalaka-milities worden beheerst. Sommigen hebben toevlucht gezocht in kerken. In Carnot in het zuidwesten worden ongeveer duizend mensen bedreigd, meldt Artsen zonder Grenzen.

"Gewapende mannen hebben aangekondigd dat ze alle moslims in de stad zullen vinden en vermoorden. Iedereen die moslims verbergt loopt eveneens gevaar", waarschuwde AzG. Militieleden zijn ziekenhuizen binnengegaan om moslims te zoeken. Doordat de landingsstrip van het stadje door strijders is bezet kunnen gewonde patiënten niet door de lucht worden geëvacueerd.