Amsterdammer mag huis verhuren aan toerist

Amsterdammers mogen hun woning tijdelijk verhuren aan toeristen. De gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met nieuwe regels daarvoor.

Het verhuren van huizen via online marktplaatsen als airbnb.com mag in sommige buitenlandse steden niet. De gemeente Amsterdam was eerst ook geen voorstander, maar heeft nu nieuwe regels opgesteld waardoor de verhuur de reguliere markt niet verstoort.

Een van de voorwaarden is dat mensen hun huis maximaal twee maanden per jaar verhuren. Ook moet de verhuurder toestemming hebben van de woningcorporatie of vereniging van eigenaren. Verder mag er geen overlast zijn en moet toeristenbelasting worden betaald.

Volgens de mensen achter Airbnb is Amsterdam een voorloper op het gebied van woningverhuur aan toeristen. "De nieuwe regeling maakt het niet alleen gemakkelijker voor lokale bewoners om de woning waarin ze leven te delen met anderen, maar maakt tegelijkertijd ook korte metten met illegale hotels die misbruik maken van het systeem", aldus de Amerikaanse website.