Vijf jaar cel geëist tegen onderwereldbankier

Een 49-jarige man uit Abcoude gaat als het aan justitie ligt vijf jaar de cel in voor 'ondergronds bankieren'. Hij hield zich hier volgens het OM jarenlang mee bezig en gebruikte een pizzeria als dekmantel. Er gingen bedragen van meer dan een miljoen euro in om.

Ondergronds bankieren is ook wel bekend als hawalabankieren. Hawala is een informeel bankensysteem dat is ontstaan in landen waar regulier bankieren moeilijk was of mensen weinig vertrouwen hadden in banken. Deze bankiers vragen niet naar de herkomst van het geld.

De Abcoudenaar verzamelde volgens justitie een internationaal netwerk aan mensen en diensten om zich heen om zijn imperium in stand te houden. Tegen de rechterhand van de hoofdverdachte eiste het OM een celstraf van 36 maanden. De vrouw van de hoofdverdachte hoorde een werkstraf van tachtig uur eisen.

In de zaak staan naast de hoofdverdachte zes mensen terecht. Ze hebben met hun praktijken het legale economische verkeer in gevaar gebracht, stelt de officier van justitie. De officier eiste behalve gevangenisstraffen ook boetes tot achttienduizend euro. Op de villa van de man in Abcoude en een tweede woning in Amsterdam is beslag gelegd.