Duizenden stakers sociale werkplaatsen in Den Haag

Zesduizend stakers demonstreren dinsdag in Den Haag tegen de bezuinigingsplannen op de sociale werkplaatsen. Die schatting geeft Abvakabo FNV. De vakbond wil voorkomen dat staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) banen schrapt voordat werknemers met een arbeidshandicap elders aan de slag kunnen.

Met de Participatiewet, een voorstel uit het sociaal akkoord, wil Klijnsma meer werknemers met een arbeidshandicap aan regulier werk helpen. De bonden vrezen dat de sociale werkplaatsen steeds kleiner worden en uiteindelijk ophouden te bestaan.

Klijnsma heeft onvoldoende respect voor de sociale werkvoorziening, zegt een woordvoerder van Akvakabo. "Duizenden mensen dreigen tussen wal en schip te raken. Daar zijn ze heel boos over. Hun rechten op koopkracht, echte banen en begeleiding staan onder druk."

De staatssecretaris sprak vorige week met werknemers- en werkgeversorganisaties af dat er eind volgend jaar vijfduizend extra banen komen voor mensen met een beperking. Maar de bond vreest dat hun bestaande werkplekken al worden afgebouwd terwijl de nieuwe banen voor mensen met een arbeidshandicap er nog niet zijn.

Abvakabo demonstreert ook tegen de werkgever van de sociale werkplaatsen, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die het loon van de werknemers tot 2015 wil bevriezen.

De gemeenten hebben geen keus, zegt een woordvoerder van VNG. "Er is simpelweg geen geld. Vanaf volgend jaar bezuinigt het rijk fors op de sociale werkplaatsen. Er is weinig ruimte voor een efficiëntieslag, dus is een loonsverhoging een volstrekt onwerkelijke optie."