Shirley Temple (85) overleden

Hollywoodster Shirley Temple is overleden. De actrice werd als kind bekend door haar talloze filmrollen. Ze is 85 jaar geworden. Temple stierf een natuurlijke dood in haar huis in Woodside in de Amerikaanse staat Californië. 

"Ze was omringd door haar familie en verzorgers", staat te lezen in een verklaring die haar familie aan de BBC stuurde. "We herinneren haar om haar bijzondere prestaties als acteur, diplomaat en onze geliefde moeder, grootmoeder en overgrootmoeder."

Temple begon haar carrière in op 3-jarige leeftijd en werd al snel beroemd. Temple kon niet alleen acteren, maar ook zingen en dansen. Met haar blonde pijpenkrullen werd ze een geliefd en veel gevraagd actrice. Ze speelde op jonge leeftijd al naast grote filmsterren als Clark Gable, Bing Crosby en Joan Crawford. 

Van haar 7e tot haar 10e wist de filmster de meeste bezoekers naar de bioscopen te trekken. Met het succes wist ze filmmaatschappij 20th Century Fox te redden van de ondergang. 

Temple is altijd bekend gebleven door haar rollen als kind. Toch heeft ze ook later nog films gemaakt. Zo was ze op 20-jarige leeftijd te zien naast John Wayne en Henry Fonda in de western Fort Apache. In de jaren veertig kwam haar carrière aan een einde. Haar laatste film, A Kiss for Corliss, maakte ze in 1949. Daarna werd ze actief in de politiek en heeft ze een aantal diplomatieke posten gehad. 

Temple won gedurende haar carrière meerdere prestigieuze prijzen. Ze ontving onder meer een Juvenile Academy Award, een ere-Oscar voor minderjarige filmsterren, en een Kennedy Center Honor, de hoogste culturele onderscheiding in de Verenigde Staten. Daarnaast werd ze in het zonnetje gezet met een ster op de Hollywood Walk of Fame en een prijs voor haar gehele carrière van de Screen Actors Guild.

Oudere Shirley Temple