Allah medeplichtig aan diefstal

Salah Salahadyn, 41, woonachtig in de Amerikaanse stad Milwaukee, had een droom. Hierin kwam een Stradivarius voor; een fijnbesnaard muziekinstrument voor de liefhebber. Handgemaakt en gezegend met een geheel eigen, subliem geluid. Helaas had deze klootviool weinig oog voor het vakmanschap van Antonio Stradivari, maar ging het hem, zoals wel meer dieven, ordinair om de hoeveelheid munten die een viool van driehonderd jaar oud zou kunnen opbrengen.

Zijn Partner in crime, een crimineel die luistert naar de naam Universal Knowledge Allah, kocht een verdovingsgeweer zodat Salah zijn snode plannen kon waarmaken. Een slachtoffer was snel gevonden in Frank Almond, een concertmeester die een fijn stukje muziek uit het instrument wist te persen tijdens een optreden. De musicus had de viool in bruikleen. Op het moment dat hij het instrument voorzichtig in zijn auto legde, sloeg Salah toe. Toen Almond weer wakker werd, was een van de 600 tot 650 overgebleven exemplaren in handen van het dievengilde.

Gelukkig is het de sterke arm van Milwaukee gelukt om het zeldzame muziekinstrument, met een waarde van ongeveer 4 miljoen euro, terug te vinden op een zolderkamer.

Salahadyn kan uitzien naar een periode van ongeveer vijftien jaar achter de tralies, tussen mensen die van heel andere muziek houden. Voor medeplichtige Allah, die ook nog eens in het bezit van marihuana was, zal de eis iets milder zijn, daar hij nog geen strafblad heeft.