FOK!toen: 1(00) Hit Wonder

De Tweede Wereldoorlog wordt in september 75 jaar oud, maar lyricslegende Barry Mann doet dat vandaag al. Vooral bekend als eendagsvlieg met een hit in 1961, "Who Put The Bomp?", schreef hij samen met zijn vrouw enkele van de bekendste popnummers allertijden, waaronder "We've Gotta Get Out of This Place" en "You've Lost That Lovin' Feeling". Daarom: fijne verjaardag, Barry!

Barry MannWho put the 'bomp' in the bomp bah bomp bah bomp?
Who put the 'ram' in the rama lama ding dong?
Who put the 'bop' in the bop shoo bop shoo bop?
Who put the 'dip' in the dip da dip da dip?
Who was that man? I'd like to shake his hand
He made my baby fall in love with me

Eén eigen hit, honderden voor anderen gemaakt 
"Who Put the Bomp?" was één van de vele zogeheten noveltysongs uit eind fifties/begin sixties. Die liedjes waren tegelijkertijd een hommage aan, alswel een parodie op de mierzoete doo-wop-stroming. Imitatie is altijd een eerbetoon, zegt men weleens. Ook hier was dat het geval. Een paar van die typische doo-wopliedjes die Mann imiteerde:

Danny and the Juniors: At the Hop (1957)
The Marcels: Blue Moon (1961)
The Chords: Sh-Boom (1954)
The Tokens: The Lion Sleeps Tonight (1961)

Barry Mann was ten tijde van zijn enige hit slechts 22 jaar oud en in plaats van na slechts één gimmicky liedje weer in de obscuriteit te verdwijnen, begon hij samen met zijn vrouw Cynthia Weil -in 1961 trouwden ze- liedjes te schrijven.

Veel liedjes. Hij begon een tekstschrijfbedrijfje en huurde al snel de ene na de andere (nu) grote ster in, waaronder lyricisten als Neil Diamond en Carole King. Zelf schreven zijn vrouw en Mann ruim 600 liedjes.

Een (kleine) selectie uit het oeuvre
De eerste Top 20-hit had Mann al in 1959 te pakken, toen hij net 20 was. Een kleine greep uit het enorme oeuvre door hem (en zijn vrouw) geschreven hits. Klikken linkt naar een nieuw tabje met het nummer op YouTube:

The Monkees / Paul Revere and the Raiders: Kicks
Eydie Gorme: Blame It on the Bossa Nova
The Crystals: Uptown
The Ronettes: Walking in the Rain
The Animals: We Gotta Get out of This Place
The Righteous Brothers: You're My Soul and Inspiration
The Righteous Brothers: You've Lost That Lovin' Feelin'

Populairste nummer allertijden
In totaal 46 liedjes werden geschreven die op Amerikaanse radiostations in totaal meer dan een miljoen keer gedraaid werden.

Het laatstgenoemde nummer, "You've Lost That Lovin' Feelin'", is in de VS zelfs het meest gedraaide nummer van de hele 20e Eeuw geworden: met genoeg tijd en radio's had je het nummer van de sixties tot 1999 maar liefst veertien miljoen keer voorbij kunnen horen komen.

Het koppel schreef hits voor praktisch iedere grote artiest in zijn tijd: van Conway Twitty tot Dolly Parton en van Quincy Jones tot Sérgio Mendes. Ook werkten ze samen met legendes als Phil Spector. Daarnaast schreven ze liedjes voor films als Muppet Treasure Island en National Lampoon's Christmas Vacation.  

Mann en Weil leven allebei gelukkig nog steeds en hebben één dochter. Ze werden in '87 (zeer terecht) opgenomen in de Songwriters Hall of Fame. 

Hier vind je alle eerdere FOK!toen-stukken terug.