Gezonde giraf afgemaakt in zoo Denemarken

De natuur is wreed. De dood ligt voortdurend op de loer: ziekte, roofdieren en ongevallen zijn er schering en inslag. Een giraf mag dan ook maar wat blij zijn als hij in een dierentuin geboren wordt. Daar is de kans op een voortijdige dood voor een gezonde jonge giraf nihil. Behalve in Kopenhagen.

De dierentuin van de Deense hoofdstad heeft namelijk besloten om de jonge en kerngezonde giraf Marius af te maken. Vanwege maatregelen tegen inteelt is Marius vandaag afgemaakt. De kans was te groot dat Marius zich zou voortplanten met een naaste, wat een gevaar is voor de genetische gezondheid van de giraffepopulatie in Europese dierentuinen.

Er werd nog gezocht naar oplossingen, maar die werden niet gevonden. Een verhuizing naar een andere dierentuin was niet mogelijk omdat daar ook het risico op inteelt zou bestaan. Herintroductie in de natuur zou een lang en onzeker proces zijn, terwijl niet eens zeker is of Afrikaanse landen eraan mee willen werken. Castratie zou het leven van de giraf ernstig verslechteren.

Ondanks protesten is Marius vanmorgen afgemaakt met een schietmasker. Vervolgens zal een autopsie uitgevoerd worden. Het kadaver zal tenslotte in stukken gesneden worden om als voer te dienen voor de carnivoren in de dierentuin.