Franse douane verpulvert drie ton ivoor

De Franse douane heeft donderdag in Parijs drie ton ivoor verpulverd die in de afgelopen twintig jaar in Frankrijk in beslag was genomen. Het is voor het eerst dat een zo grote hoeveelheid ivoor in Europa is vernietigd. Soortgelijke acties werden onlangs ook gehouden in de Verenigde Staten, Gabon en China, in de hoop dat stropers en handelaren de boodschap krijgen dat het doden van olifanten niet loont.

Olifanten worden door de stroperij en handel in hun voortbestaan bedreigd. In 2012 werden naar schatting 22 duizend Afrikaanse olifanten om hun slagtanden gedood, volgens een studie van CITES, TRAFFIC en de SSC African Elephant Specialist Group.

Vooral door de toegenomen vraag uit China is de marktprijs voor ivoor in de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld, tot meer dan 1620 euro per kilo, zegt Ginette Hemley, vicepresident voor bescherming van diersoorten bij het Wereldnatuurfonds. Zij geeft toe dat vernietiging van in beslag genomen voorraden alleen waarschijnlijk niet genoeg zal zijn om de vraag, die sinds 2009 exponentieel is toegenomen, te temperen.

Critici waarschuwen dat het vernietigen van voorraden zelfs averechts kan uitwerken. Doordat er minder aanbod is, zal de prijs stijgen, wat meer criminelen zal aantrekken, zegt Dan Stiles, onderzoeker in Kenia en lid van de African Elephant Specialist Group. "Deze mensen zijn speculanten. Zij slaan munt uit uitsterven."