Partij mosselen van Zeeuwse handelaar teruggehaald

Een partij mosselen van een Zeeuwse mosselhandelaar is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geblokkeerd omdat de herkomst ervan niet kan worden achterhaald. Een deel van de partij van ruim 47 ton dat aan Ierland was geleverd wordt teruggehaald. De handelaar uit Yerseke was al eerder in opspraak.

De NVWA trof in november ook al maatregelen bij de mosselhandelaar. Toen waren mensen in Engeland ziek geworden na het eten van mosselen die besmet waren met biotoxines. Het bleek te gaan om Ierse mosselen die bij het Zeeuwse bedrijf vandaan kwamen. De handelaar moest de schelpdieren toen terugroepen.

Eind december kreeg de voedselwaakhond opnieuw meldingen over mensen die ziek waren geworden na het eten van mosselen, dit keer vanuit Zwitserland. Het ging om dezelfde Ierse mosselen die voordat de partij was geblokkeerd waren geleverd aan een bedrijf in Zwitserland. De mosselhandelaar had dit niet aan de NVWA gemeld en de levering was niet in de papieren terug te vinden.

De NVWA neemt bestuursrechtelijke maatregelen tegen het bedrijf om ervoor te zorgen dat de geblokkeerde mosselen niet alsnog in de handel komen. Ook wordt een strafrechtelijk onderzoek verricht onder leiding van het functioneel parket van het OM. De administratie is daarvoor in beslag genomen en er zijn mensen verhoord.