Hirscher geeft Nederlands tintje aan alpineskiën

Aan het alpineskiën doen op de Olympische Winterspelen in Sochi geen Nederlanders mee, maar met Marcel Hirscher heeft het wel degelijk een Nederlands tintje. De Oostenrijker heeft een Nederlandse moeder en is de Nederlandse taal ook machtig. De 24-jarige Hirscher, die vorig jaar de wereldtitel veroverde op de slalom, is een van de favorieten op de slalom en reuzenslalom.

Concurrentie kan Hirscher onder meer uit Amerikaanse hoek verwachten. Ted Ligety is de regerend wereldkampioen op de reuzenslalom, Super G en supercombinatie. In 2006 won hij al eens olympisch goud op de combinatie. Een andere blikvanger is de Noorse alleskunner Aksel Lund Svindal, de titelhouder op de Super G, die dit jaar vooral indruk maakt op de afdaling.

Bij de vrouwen hoopt Maria Höfl-Riesch nog een keer te schitteren. De Duitse is regerend kampioene op de slalom en supercombinatie en heeft al aangekondigd dat dit haar laatste Spelen zijn. Ze doet aan alle onderdelen mee. De pas 18-jarige Mikaela Shiffrin uit de Verenigde Staten lijkt de beste papieren te hebben om haar te onttronen op de slalom.

Belangrijkste afwezige is zonder twijfel Lindsey Vonn. De 29-jarige Amerikaanse scheurde vorig jaar februari tijdens het WK twee kruisbanden af. Net toen ze op het punt stond haar rentree te maken, ging het in november weer mis tijdens een training. Van die knieblessure wist de vriendin van Tiger Woods, vier jaar geleden winnares op de afdaling, niet op tijd volledig te herstellen.

Het schansspringen kan weleens uitdraaien op een strijd tussen de Zwitser Simon Ammann en Gregor Schlierenzauer uit Oostenrijk. Ammann kan altijd iets meer op de Spelen en heeft al vier individuele olympische titels op zak. Zowel in Salt Lake City (2002) als in Vancouver (2010) was hij de beste op de kleine en de grote schans.

De 24-jarige Schlierenzauer veroverde vier jaar geleden twee keer individueel brons en goud met het Oostenrijkse team, maar moet het predicaat wonderkind nog steeds waarmaken op een groot toernooi. Naast Ammann moet Schlierenzauer onder meer rekening houden met Kamil Stoch. De Pool toont zich het hele seizoen al een constante factor en leidt in de wereldbekerstand.

Ook Thomas Morgenstern, de olympisch kampioen op de grote schans van 2006, gold aanvankelijk als kanshebber. De Oostenrijker liep vorige maand bij een val tijdens een trainingssprong echter letsel aan zijn hoofd en longen op. Hij herstelde voorspoedig en is gewoon van de partij, maar een medaille ligt niet in de lijn der verwachting.

Waar het Rusland op de ski's aan een favoriet ontbreekt, hopen de ijshockeyers voor succes te zorgen. Aan de hand van aanvaller Aleksandr Ovetsjkin, die zijn brood verdient in de NHL bij Washington Capitals, zet het gastland in op goud. Topfavoriet is echter titelverdediger Canada. De Verenigde Staten, de verliezend finalist van Vancouver, Zweden en Finland zijn de belangrijkste outsiders.

De koning en koningin van de Winterspelen in Sochi zouden wel eens uit Nederland kunnen komen. Als Sven Kramer en Ireen Wüst de hooggespannen verwachtingen inlossen en meerdere gouden medailles mee naar huis nemen is het voor de buitenlandse sporters een hels karwei dat te evenaren. Er zijn echter altijd kapers op de kust. Naast de skiërs en schansspringers zijn er onder meer kansen voor de langlaufers, die op zes onderdelen uit kunnen komen.

Met twee olympische titels, negen gouden WK-medailles, achttien individuele WB-zeges en twee eindoverwinningen in de wereldbeker heeft langlaufer Petter Northug al een indrukwekkend palmares. De 28-jarige Noor zou zich ook in Sochi zomaar tot gouddelver kunnen ontpoppen, al verliep zijn voorbereiding door ziekte niet optimaal. Datzelfde geldt voor zijn op voorhand belangrijkste rivaal, de Zwitser Dario Cologna.

Therese Johaug en Marit Bjørgen moeten voor de Noorse suprematie zorgen bij de langlaufsters. Bjørgen is de succesvolste Noorse atlete op de Winterspelen. In 2010 pakte ze drie keer goud, een keer zilver en een keer brons. Johaug, die in Noorwegen wordt gezien als de troonopvolgster van Bjørgen , werd in Vancouver op 21-jarige leeftijd de jongste olympisch kampioene ooit op de achtervolging. De Poolse Justyna Kowalczyk vormt de grootste bedreiging.