Uitlevering Vietnamese student niet uitgesteld

Een Vietnamese student die wordt verdacht van grootschalige internetfraude kan gewoon worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Nederland hoeft daarmee niet te wachten tot de student zijn opleiding heeft afgerond. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. De rechtbank vond dat hij de tijd moest krijgen om zijn studie af te maken.

Het hof erkent dat uitlevering 'nadelige gevolgen' voor de student heeft, maar vindt dat het aan de minister is om te bepalen of uitstel op zijn plaats is. De minister heeft 'in redelijkheid' geconcludeerd dat in dit geval niet aan het daarvoor geldende vereiste wordt voldaan. Het is bovendien onvoldoende aannemelijk geworden dat de student na een eventuele vrijspraak in de VS niet alsnog zijn studie in Nederland zal kunnen afronden.

De VS verdenken Lee Vu, die in Deventer studeert, van betrokkenheid bij fraude waarbij Amerikaanse bedrijven voor tonnen zouden zijn opgelicht. Hij werd in augustus 2012 aangehouden op verzoek van de VS.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft het Amerikaanse verzoek om uitlevering vorig jaar toegestaan. Daarop vroeg de student om uitstel om zijn studie te kunnen afronden. De rechtbank bepaalde vorig jaar hij die kreeg, maar het hof is het daar niet mee eens.

De student zou in juli kunnen afstuderen. Hij kan nog in cassatie gaan tegen de uitspraak.